DIN HUNDS SKÖTSEL

Ögon
  Öron
  Tänder / Mun
  Könsorgan
  Tassar
  Pälsen
  Avmaskning
  Vaccinationer

 

Ögon:

Om ögonen rinner och tåras, tvätta med lite ljumt KOKT vatten. Är hinnorna och ögonvitorna röda och inte blir bättre efter ca 1 veckas behandling med kokt vatten. Kontakta då din veterinär, kanske behöver din hund en salva till sina ögonen.

Öron:

Se till att ytterörat är rent. Torka försiktigt med en bomullstops. Luktar det illa i örat och om hunden kliar mycket i örat, kontakta då din veterinär. När valpen ömsar tänder vid 3-4 månaders ålder kan öronen börja "flaxa". Massera då i "vikningen" på örat och försök det tillrätta så ofta du kan. Om inte detta räcker gör så här.


Tänder / Mun:
Det är nyttigt för valpen / hunden att ha något att tugga på ibland. OXHUDS-BEN är bra motion för tänderna. Men tänk på att köpa sådana utan knutar i ändarna. Dessa kan hunden gnaga loss och slemmiga som dom blir kan dom glida ner i luftstrupe/ hals och sätta sig som en effektiv propp. OXBEN/ MÄRGBEN är utmärkta och billiga tugg. Men alla hundar tål inte råa ben. Om inte din hund gör det, koka det då. RÅA MORÖTTER att tugga på för valpen är inte bra. Den kan få los stora bitar och sätta dessa i halsen eller kan dom proppa till tarmen. Köp istället morotspellets OLEWO KAROTTEN (dagligen 1 msk pellets blöts upp i varmt vatten + 1 msk solrosolja el olivolja, blandas i maten- nyttigt både bl a för hundens päls, immunitetsförsvar.
Ge aldrig hunden ben som börjar på F. Fågel, Fisk, Får eller Fläsk. Dessa kan nämligen splittras till sylvassa nålar eller orsaka förstoppning.


Könsorgan:
Hanvalpar/ hundar har ofta lite förhudskatarr. Detta hålls lättast i schack med ljumt vatten. Men var försiktig så att det inte skadar valpen. Tikar har ofta lite flytningar (Vaginit) tills de har löpt första gången, vanligen vid 9-12 månader. Blir flytningarna illaluktande eller grön/ gula kontakta din veterinär. Tikarnas könsorgan tvättas bara lite utanpå med ljumt vatten vid behov.


Tassar:
Tassarna skall ha korta klor och färgen mellan trampdynorna skall vara "frisk". Klorna bör man klippa minst en gång varannan vecka. Valpen tränas genom att man vid den dagliga översynen "låtsas-klipper" klorna. Dels vänjer den sig vid att bli "hanterad", dels vänjer man sig själv vid att hantera valpen när det sedan gäller att klippa klorna på riktigt. Använd en klotång av bra kvalitet. Billiga varianter splittrar istället för att klippa klorna. Tassarna blir lätt torra och nariga och vägsaltet kan fräta på tassarna. Tvätta tassarna då och då med rent vatten, torka väl. Smörj vid behov trampdynorna med t ex Armens hudsalva. Den är bra och ofarlig för valpen/ hunden att slicka i sig. Ta för vana att alltid torka av tassarna på hunden så fort den varit ute. Ha gärna en handduk hängande i närheten av ytterdörren. Börja med denna vanan direkt du fått hem din valp. Så fort den kommer in, sätt hunden och torka tassarna. (Är det torrt och fint väder -torka av tassarna så länge den är valp så den får in vanan att alltid sätta sig så fort den kommer in. Du får då en hund som aldrig kommer att rusa in med smutsiga eller leriga tassar. I fuktigt väder frodas svamp och annat "mög" mellan trampdynorna. Svamp gör att huden ser brun/ röd ut. Försök att hålla rent och torrt mellan tramdynorna. Vid besvär: Tvätta tassarna mellan trampdynorna med utspädd JODOPAX. (finns på apoteket) några dagar i sträck, gärna ett par gånger/ dagl. Håll torrt!


Pälsen:
Pälsen ska vara blank och mjällfri. Hundar kan få "stressmjäll" i vissa situationer, Men detta försvinner när hunden går ner i varv igen. Får hunden mjäll kan en av orsaken vara för lite fett eller för varm inomhustemperatur för hunden. Ge den då 1 msk solrosolja i maten/ dagl så brukar sådant mjäll rätta till sig. Bada inte hunden för ofta med schampo. Men när det behövs använd då ett hundshampo med minkolja. Det torkar inte ut pälsen som vanliga hundschampo. Sommartid: Glöm inte att varje kväll se över om hunden har fått fästingar på sig. Det finns en bra fästingpenna med en liten snara som tar bort en fästing till 100%


Avmaskning:
Valpen har blivit avmaskad 2-3 gånger hos uppfödaren. När den är 10-12 veckor gammal avmaskas valpen igen med Banminth (finns på apoteket). Sedan avmaskas hunden endast när man misstänker att den kan ha mask.


Vaccinationer:
Valpen är vaccinerad mot Parvo redan hos uppfödaren. Valpen ska sedan mellan 12-14 veckors ålder vaccineras mot Parvo och valpsjuka. Vid 1 års ålder ska den återigen vaccineras mot Parvo och Valpsjuka för att få ett fullgott skydd. Följ sedan noga hela vaccinationsprogrammet resten av hundens liv! Din veterinär kommer att informera dig om när det är dags för omvaccination.


Skulle ni få problem eller om hunden blir sjuk eller ni bara vill rådfråga om något. Ring i första hand din uppfödare, kanske kan ni komma på något bra tillsammans.

Tillbaka