MILJÖTRÄNING - SKALLGIVNING

Tillbaka
MILJÖTRÄNING

- 15 veckor gammal -
 


Hittills har matte har haft med mig på de mest olika ställen,
för som hon säger att jag ska få mycke miljöträning.

Vi har varit i stats- och skogsmiljö
-nere vid sjön och jag har gått på svajiga bryggor
- hälsat på i en brädgård med en massa oväsen från sågmaskiner
- en järnvägsstation (matte satt på en bänk och satt nedanför och
vi kollade in allt som hände runt omkring oss)

- brukshundklubben varje lördag
(när matte och Temper går på kurs)
8½ vecka gammal


Idag fick jag följa med till Osby Brukshundklubb
då matte och Temper hade spårkurs.Ska jag bli sååå stor en dag...?

 Hur jag än försöker så klarar jag inte av
att ge dig en riktig kram.

 


Min nos får jag inte lika lång men
svansen kan jag bära lika högt som din.
SKALLGIVNING

- 10 veckors ålder-

 

Ge kommandot Skall med upphetsande/uppmuntrande röst. Ge köttbullen så snart det kommer minsta pip. Öka sedan kraven tills det blir riktiga skall.

När hunden vet vad kommandot betyder kan man sätta hunden i utgångsläge. Kräv fler och fler skall för belöning. Om hunden hoppar när den skäller eller har svårt att sitta still kan man lägga en leksak under sin högra fot. När hunden ska belönas sparkar man till leksaken. Om hunden har svårt att komma igång att skälla - belöna omedelbart, varefter man höjer kravet på antal skall. Man kan även vänta ut hunden tills den blir riktigt arg och skäller i ren ilska för att få sin belöning.

Tyst
När hunden kan skälla på kommando ger man kommandot Tyst med bestämd röst, väntar några sekunder och ger beröm och godis. Utöka väntetiden så småningom.


 

Kommandoorden skall och tyst var något matte fick träna in på mig redan dom första dagarna.
När t ex dammsugaren sattes igång med sitt oljud då satte jag också igång med ettihärdigt skällande. Jag slutade inte förrän dammsugaren tystnade. (Det var ju en kul grej som for fram och tillbaka över golvet och bara uppmanade: Lek med mig)
Att försöka få mig att sluta skälla med nej och fy, gjorde bara att jag trodde att matte också ville leka med dammsugaren. Jättekul att matte också var med i skällandet.
Matte tog då itu med att börja träna mig att skälla på kommando och det tog inte många dagar innan jag hade fattat vitsen med att skälla på kommandoordet SKALL och att sluta skälla på kommandoordet TYST.
(Jag fick ju en massa godis hela tiden matte tränade in momenten skall och tyst)
I och med att jag lärt sig vad skall och tyst betydde räcker det nu att matte säger TYST till mig en eller ett par gånger om jag t ex börja skälla när matte börjar dammsuga.

Hur matte tränade in kommandoorden SKALL och TYST på mig.
Hon visade att hon hade godis i sin ena hand och sedan gav hon mig kommandot SKALL med en upphetsande/ uppmuntrande röst. Jag kunde inte begripa vad hon höll på med, till slut blev jag så uppmuntrad av hennes handlande så jag gläfste till lite. DÅ fick jag godis. Jag fattade inte varför hon plötsligt blev så givmild med godiset, det brukar hon ju inte vara annars. Jag måste ha gjort något som hon gillade?
Nu använde hon den där upphetsande/ uppmuntrande rösten och upprepade ordet SKALL igen. Nu började det smitta av sig och jag skällde till en gång. Matte blev överlycklig och gav mig ett par godisbitar och tyckte jag var jätteduktig. Konstigt? Det enda jag hade gjort vara att skälla, kunde det vara så att jag fick belöning för det.
SKALL sa matte igen och jag gav ifrån mig ett par skall. Då blev jag helt säker på att matte måste belöna mig när jag skällde, för återigen fick jag massor av beröm och godis. Var det så lätt att få godis så skulle nog matte få höra mig skälla.
Några dagar senare när matte hade kommenderat SKALL och jag skällde till med det ena skallet efter det andra sa hon TYST. Jag tystnade för vad menade hon? Då fick jag godis och beröm. Hur skulle hon egentligen ha det.
Med en del träning och några dagar senare hade jag fattat vad matte ville. När hon sa SKALL och jag skällde då var hon nöjd och sa hon TYST och jag slutade skälla då var hon också nöjd och jag fick godis. Ja säg, vad gör man inte för lite godis och massor av beröm.

 


Tillbaka till toppen