Bella och matte på Agilitykurs

Vår instruktör är Helen
Hansson och som medhjälpare har hon Stina Ralsgård.


Helen

Stina
Två jätteduktiga tjejer som på ett trevligt sätt lär ut
allt vi bör veta för att komma framåt med våra hundar på agilitybanan

Dom 2 sista kurstilfällen kunde inte Bella och jag ställa upp på p g a att
jag matte åkte på en förkylning med ont i halsen och hosta.
men det kommer att bli extra träning fram till fortsättningskursen och dom tänker vi vara med på.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


27 september
Vi var 3 som träffades på agilitybanan på Osby BK kl 09.00
för extraträning.
Belöningen idag bestod av en kampleksak i läder som Pernilla hade med sig. Den blev direkt en "favvo".

Några bilder har blivit "fartbilder" för det går snabbt för förare och hund på momenten.

Vi som var på plats på agilitybanan idag var:

Linda med Maja

Pernilla med Meja

Maya med Bella
Lite senare dök Jenny och Tina upp.

 


Vi tränade slalom. Bella klarar nu 4 pinnar utan problem och det är klickern och godis som är belöning i slutet.

Det gick även bra för Meja och Maja i slalommomentet.Bella mellan slalompinnarna.
 
 

Meja på väg in mellan 3 och 4:e pinnen.

 Pernilla och Jenny sätter upp 3 hopphinder i en halvcirkel.

 

3x
Träning med 3 hopphinder som placerades i en svag halvcirkel.

Detta hade jag bara tränat med Bella en gång tidigare (i går kväll) så här tränade jag först på de 2 sista hindren. När Bella skulle försöka med alla 3 blev det en del misslyckanden, med att hon genade det sista hindret. Men med rätt placering av mig, så jag hann före Bella till det sista hindret och kunde dirigera henne över 3:e hindret så lyckades det till slut med att Bella tog alla 3 hindren. Som vanligt kanonbelöning för Bella.
Fart och fläkt när Maja och Linda är på väg mot det 2:a hopphindret.


Bella har tagit sig över det första hopphindret och är på väg mot det 2:a.


  Sen gick vi över att träna på banan vi hade byggt upp.

Den började med 2 hopphinder. Lång tunnel som svängde höger/ vänster, 1 hopphinder, lilla tunneln och avslutade med lången.

För varje hund började vi träningen framför hopphindret framför lilla tunneln. När det fungerade så flyttade vi upp framför långa tunneln.
Så långt kom Linda och jag med Maja och Bella på den här banan och vi tycker det är jätteduktigt gjort av våra hundar att redan ha kommit så här långt i sin träning. Själv måste jag träna mer hopphinder - tunnel så Bella lär sig att det finns bara en väg när en tunnel dyker upp och det är att ta sig in i den. Annars uteblir den hägrande kampleksaken i slutet.
Pernilla och Meja tog till slut hela banan i ett flyt. Grattis till er och ni får 5 stjärnor.


Linda och Maja står klara framför långa tunneln.


Maja springer inne i korta tunneln


...för att därefter ta lången i ett långt hopp för att komma till sin belöning.


Bella har kommit ut från långa tunneln och ska precis ta hopphindret mot korta tunneln..


...som hon springer igenom och riktar in sig för ett hopp över lången och till belöningen.Meja har kommit ut från långa tunneln mot ett hopphinder...


...och har här kommit fram till sin belöning godisskålen.


Jenny gör Zeva beredd...


...och här är det full fart mot långa tunneln.3x
Vi avslutade dagens träning med att våra hundar fick ta 3 hinder i följd och
därefter jättemycket beröm och kanonbelöning.
Hundarna lämnade då agiltybanan med en mycket positiv upplevelse i minnet.


 

Tina återigen tack för att du kom även den här gången och hjälpte oss nybörjare med goda råd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 september
Vi började som vanligt med teori, efter det blev det träning på agilitybanan.

Vi tränade på det här:
 
Träning med 3 hopphinder som placerades i en svag halvcirkel.

Träningen för Bella började med att det först blev ett hopp över de 2 sista bommarna. Lyckades och det blev belöning med kampleksak hos mottagaren. Sedan blev det försök över alla 3 hoppen, men där rundade Bella sista hindret, för det var jusnabbaste vägen till belöningen och det blev då utebliven belöning.
Då gjorde vi så att jag satte Bella framför de 2 sista hoppen och körde enbart dom så hon skulle få en minnesbild att det sista hindret stod lite mer till vänster än det första hon hoppade över. Lyckades -belöning!!
Nu ställde jag Bella framför första hopphindret och placerade mig själv vid det andra, för att på så sätt så snabbt som möjligt när Bella startat hinna fram till 3:e hindret och där kunna dirigera henne över det 3:e hindret. Planeringen lyckades och Bella, mottagaren och matte hade jättekul tillsammans.


 

Här funkar klickermetoden perfekt. Nu tar Bella svängarna mellan 3 pinnar och blir belönad efter sista svängen med klicker och godis.

 

 

 
Träning med 1 hopphinder, platten och avslutar med hopphinder

Bella har inga problem att ta sig igenom platten. Så det här fungerar utan större problem.


 

 

Här startade jag träningen framför tunneln för att kunna vara på plats vid däcket och kunna dirigera vid däcket så Bella inte sprang bredvid eller runt däcket. Så här i början av träning med däcket, visar jag med handen inne i däcket till Bella att det är där hon ska hoppa och då fungerar det. Så Bella var även jätteduktig vid den här stationen.

Sen avslutade vi träningen med att bygga upp en bana som Pernilla hade konstruerat.
 

 

 

2x


1x

2x


1x

1x
De 2 första hopphindren stod rakt efter varandra, långa tunneln svängd till höger, hopphinder 3 och 4 i 45 graders vinkel mot platten -platten och sista hindret låg rakt efter varandra.

Ingen av oss deltagare trodde att vi och våra hundar skulle klara det här. Men med lite strul vid något hinder så kom alla hundarna fram till slutmålet. Sin belöning!
När alla hade kört sina hundar var vi förare helt eniga om att vi alla hade fått en adrenalinkick när vi sprang banan med våra hundar, för efteråt var vi som en flock hönor som kacklade av förtjusning. Den som vill uppleva den adrenalinkicken jag fick ikväll, prova då på agilty om du inte redan har gjort det.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 september
Då dök jag inte upp på träningen

för då hade jagmitt barnbarn Ella hos mig.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 september
Vi var 3 som träffades på agilitybanan på Osby BK kl 09.00
för extraträning.
Vi som var på plats var Pernilla, Tina och jag själv.
Belöningen idag bestod av fläskkorv i godisskålen+ favorittrasan (en flätad bomullstrasa).
Men mot slutet av träningen idag ville Bella enbart ha kamptrasan som belöning.

 


Träning med platten och bommen

Träningen för Bella började med att det först blev ett hopp över bommen som kommer efter platten. Bella hoppade utan problem och det blev belöning i godisskålen+kamptrasan. Sedan blev det att köra genom platten för Bella. Pernilla höll slutet på platten ca 20 cm så Bella inte behövde lyfta den helt själv när hon skulle springa igenom den. Bella släpptes in i platten, rusade med hög fart rakt igenom och till belöningen. Kanonberöm + kamplek med trasan. Detta kördes vi sen 2 gånger.
Sen provade vi med att låta platten ligga helt nere mot marken.
Bella sattes framför platten Jag gick fram så jag var vid tunnelns öppning, visade med ena handen in i tunneln samtidigt som jag gav kommandot "kör". Sen sprang jag allt vad jag orkade för att försöka hinna fram till bommen när Bella kom ut ur platten för att på så sätt kunna styra Bella så hon hoppade rätt över bommen. Bella gjorde allt rätt och var naturligtvis före mig vid sin kamptrasa som Pernilla hade beredd till henne. Bella fixade det hela vägen så jubel från matte och lång stund för kamplek med Pernilla.


Bella är heltänd för att få ge sig in i platten


Meja och matte Pernilla står beredda att ta sig an platten och bommen. Meja var jätteduktig på det här och klarade det utan problem.


 

Här använder jag klickermetoden på Bella

Det här var också nytt för oss på gårddagens träning. Idag började vi med 3 pinnar. Jag körde som igår med "nos på finger" klick/ godis. Det fungerade jättebra även idag. Efter ett par gånger kunde jag ta bort hjälpen med finger och bara klicka när hon gick in rätt mellan pinnarna. Det gick så bra att jag vågade sätta dit en 4:e pinne.
Även här fick jag Bella att gå de 3 svängarna genom att först köra "nos på finger" klick/ godis. Sedan fungerade det även utan nos på finger.
Vet ni vem som höll på att spricka av lycka? Jo matte för att Bella var så kanonduktig och Bella för att hon i det här momentet blev fullmatad med fläskkorv.


 

Hopp igenom däcket.
Det här var ju också ett nytt moment igår.

Vi började med att Pernilla placerade Bella framför däcket och hon höll då Bella i kopplet. Jag stog på andra sidan om hindret och lockade med kamptrasan. Ville Bella försöka krypa under eller gå vid sidan om skulle Pernilla hålla kvar henne med kopplets hjälp.
Bella hade tydligen förstått efter gårddagens träning att enda vägen till belöningen är att hoppa igenom däcket, för vid varje försök idag hoppade hon utan problem genom däcket mot sin belöning. Matte, Pernilla och Bella var jättenöjda varje gång hon hoppade igenom däcket.


Bella poserar framför kameran och däcket. I bakgrunden syns Tina med sin hund.


 

Både Pernilla och jag tyckte att vi hade fått ut jättemycket av vår träning idag och tack Tina för att du kom och hjälpte oss nybörjare med goda råd och då speciellt med en del bra knep i momentet slalom.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 12 september

Vi började som vanligt med teori, efter det blev det träning på agilitybanan.

 
Träning med 2 hopphinder och långa tunneln.

Träningen för Bella började med att det först blev ett hopp över sista bommen. Lyckades och det blev belöning i godisskålen. Sedan blev det tunnel och hopp över bom, men där rundade Bella hindret och det blev utebliven belöning.
Då gjorde vi så att jag satte Bella framför tunneln och gav kommandot "sitt". Jag gick sen fram så jag var vid tunnelns öppning så jag kunde visa med ena handen in i tunneln och samtidigt som jag gav kommandot "kör". Jag sprang sen så fort jag kunde så jag hann fram till bommen när Bella kom ut ur tunneln, för att då kunna styra Bella så hon hoppade rätt över bommen. Jubel och belöning.


 

 

Platt Tunnel.
Hunden skall själv springa igenom tunneln.

Nytt moment. Vi började med att en medhjälpare höll upp öppningen i slutet av tunneln. Bella sprang direkt igenom till sin belöning/ godisskålen. Hon visade ingen rädsla. Nästa gång blev det lite mindre öpning i slutet och det fixade Bella också. Men när vi sänkte ytterligare så tunneln blev nästan platt ville inte Bella springa igenom. Men då höjdes det lite mer påöppningen så den blev lite större och då funkade det igen. Alltså mer träning behövs och då kanske det ska lyckas till slut med en platt tunnel för Bella. 

Hunden skall hoppa igenom däcket

Nytt moment. Vi började med att en medhjälpare höll i Bella som var kopplad. Jag stog på andra sidan om hindret och lockade med godisskålen. Ville Bella försöka krypa under eller gå vid sidan om hölls hon in med kopplet. Detta gjorde att hon till slut förstod att enda vägen till godisskålen var att hoppa igenom däcket. Detta lyckades 3 gånger och både Bella och matte var jättelyckliga. Kanske mest matte.


 


Hunden skall själv springa slalom mellan pinnarna.

Nytt moment. Här körde jag klicker med Bella. Vi hade ju tränat lite på det här under klickerkursen vi var på i augusti.. Jag körde med "nos på finger" klick/ godis. Det fungerade jättebra. Ett moment som man får träna mycket även hemma i trädgården enligt våra instruktörer.

 
Bild från klickerkursen
när Bella tränade slalom

 

En rolig träningskväll som tyvärr gick aldeles för fort. Så imorgon är vi några från kursen som ska träffas på förmiddagen och träna agility på klubben. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

5 september

Kombinationen.
Hunden skall hoppa över bommarna innanför infångarna utan att riva.

Träningen med de 2 hindren fortsatte även ikväll. På första försöket över de 2 hindren sprang Bella utanför det sista hindret. Alltså ingen belöning!
Bellas belöning byttes då ut till ett läderkoppel. Hon gör allt för att få denna belöning, läderkoppel är Bellas riktiga kanonbelöning.
Då gjorde vi så att jag gav Bella kommandot "sitt" vid utgångspunkten, som var några meter framför det 1:a hindret. Gick fram till första hindret gav henne tecken att hon fick rusa fram mot 1:a hindret. Bella hoppar över och jag rör mig snabbt mot hinder nr 2 och ropar jaaoch Bella tar även det hindret mellan infångarna. Kanon, jättebelöningen läderkopplet!


 

 


Lång Tunnel.
Hunden skall själv springa igenom tunneln.

Verkligen något Bella tycker är jättekul. Så sista racet för Bella genom tunneln var med både vänster och högersväng på tunneln. Bella gjorde det utan att minska på tempot. Så det var bara toppenbetyg för Bella på det här momentet och givetvis kanonbelöningen.


 

 

Lången.
Hunden skall hoppa rakt över hela hindret, mellan hörnpinnarna, utan att riva hindret.

Vi fick träna ett nytt moment idag.
Det här gick jättebra eftersom Bella tycker om att hoppa och på andra sidan stod det ju en medhjälpare som viftade med Bellas kanonbelöning. Läderkopplet.


 

Ännu ett jättekul träningspass för Bella och mig. Vi längtar till nästa tisdag. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 29 augusti

 

Ska kanske först förklara hur vi två har hamnat i en agilitykurs. Har aldrig haft någon tanke på att gå en sådan kurs, men en klickerkurs som jag deltog i med Bella i slutet av juli månad väckte mitt intresse. Säkert ödet, för på klickerkursen valde jag att även vara med i den gruppen där det skulle klickas in Agilitymoment.
Så kl 18.30 den 29 aug var det allså första gången Bella fick börja sin träning på en agilitybana. Veckan innan hade vi bara haft teoretisk undervisning.

Måste börja med att säga att det var något av det roligast jag har varit med om på länge att få träna agilty med min Bella. Både hund och jag levde upp under kvällen och jag såg tydligt på Bella att hon tyckte det blev roligare ju längre träningen pågick.


Träningen började genom att 2 sådana här hinder placerades med ett avstånd på ca 6 m. Först tränades hundarna genom att de fick springa genom först det sista hindret och sedan båda hindren utan ribbor. Sedan las en ribba på de båda hindren och samma mönster tränades in som tidigare, först sista hindrat och sedan båda. Det blev bara beröm när hundarna sprang rätt över de båda hindren.
Sprang dom runt båda eller något av de 2 hindren blev det inget beröm eller hundgodis i godisskålen (hundarna får endast sitt godis en en skål).
Vi använder alltså inga NEJ under hela träningen. Utan gör hunden fel = ingen belöning.

Bella rundade det sista hindret i sitt första försök att springa och hoppa över de 2 hindren. Så det var en höjdare när Bella i nästa försök när hon kom till sista hindret -stannade upp en 100-dels sekund (när hon såg ut att åter vara på väg att runda hindret), tänkte efter och ändrade riktning mot hindret och gjorde ett perfekt hopp. Gissa att Bella fick en kanonbelöning. Tydligen hade hon förstått. Inget perfekt hopp = ingen godisskål


Nästa hinder vi fick träna in hundarna på var tunneln. Bella hade aldrig kommit i kontakt med en sådan tidigare.
Godisskålen placerades i slutändan av tunneln tillsammans med mig medan en medhjälpare tog Bella och höll henne framför ingången till tunneln. Bella ville inte in i tunneln från första början, men när jag visade henne godisskålen i slutändan av tunneln rusade hon rakt igenom mot godisskålen. Vid nästa försök rusade Bella direkt rakt igenom -äter upp sitt godis i skålen -vänder tvärt och springer i snabb race tillbaka genom tunneln till medhjälparen. Hade Bella kunnat tala tror jag hon sa: -Snälla, snälla en gång till, jag får ju bästa godis i min skål.

Än en gång och tror Bella instämmer. Vi hade en höjdarkväll på agilitybanan.